Antigenní testování veřejnosti na COVID-19

CHARITA ZÁBŘEH provozuje v Zábřehu antigenní odběrové centrum (AOC) pro pedagogy a širokou veřejnost, kde pro zájemce provádí BEZPLATNÉ testy na COVID-19. Dle zájmu pedagogů proběhne dne 17.12.2020 jednorázové testování pracovníků škol a školek na Mohelnicku.

hledamesestryNABÍDKA PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY: pokud nám chcete pomoci zvýšit kapacitu testování, přihlaste se a zaměstnáme Vás na DPP ve vyhovující pracovní dobu, za práci v náročných podmínkách nabízíme odpovídající ohodnocení - více informací pro zájemce tel. 736 509 430.

Plošné antigenní testování obyvatel České republiky probíhá na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR č.j. MZDR 47828/2020-10/MIN/KAN v období od 16. prosince 2020 do 15. ledna 2021. Testování pedagogů školských zařízení zase v termínu od 4. do 18.12.2020 na základě mimořádného opatření č.j.  MZDR 53806/2020-1/MIN/KAN

Covid-Banner-1024x259

Charita Zábřeh v minulých dnech získala registraci nové odbornosti 958 a je jako zdravotnické zařízení s přiděleným IČP 93273958 v síti odběrových míst a partnerem všech zdravotních pojišťoven. Pomáhá zajistit novou kapacitu a dostupnost testování v regionu a preventivně předcházet šíření nákazy v pracovních kolektivech, ve školách a v rodinách, mezi příbuznými o vánočních svátcích. Včasné odhalení onemocnění u jedinců může předcházet zahlcení a enormní zátěži na zdravotní systém. Může pomoci ochránit zdraví a zachránit životy, antigenní testy totiž s vysokou mírou spolehlivosti pomáhají odhalit i bezpříznakové přenašeče.

informacni_letak-dobrovolne-antigenni-testovaniinformacni_letak-dobrovolne-antigenni-testovani_str2letak-pravidla-pri-navsteve-OM-v1

POZORNĚ SI PROSÍM PROČTĚTE A DODRŽUJTE NÁSLEDUJÍCÍ POKYNY !!!

CO TEST ODHALÍ A CO NIKOLIV?  podobně jako PCR testy hledají i ty antigenní známky viru, které jsou aktuálně přítomné v těle. Liší se tak od testů protilátkových, které zjišťují, zda člověk nákazu v minulosti prodělal. Antigenní test zjišťuje přítomnost 2 vybraných bílkovin pro virus SARS-CoV-2 charakteristických (nejčastěji z hrotu, který virus používá k průniku do buněk). Když se jej podaří najít v odebraném vzorku z nosohltanu, na destičce testu dojde k chemické reakci, jejíž výsledek se odečítá. Antigenní test je sice méně přesný než laboratorní a kontrolní PCR test (nukleová kyselina se totiž laboratorně nemnoží a bere se v potaz jen takové množství viru, které se ve vzorku skutečně nachází), ale z hlediska dostupnosti i ceny je optimální pro screening průběhu nemoci v širší populaci. I tak je schopný detekovat onemocnění u bezpříznakových jedinců, nebo u příznakových dokonce i 1 den před jejich propuknutím. Optimální doba pro odběr od potenciálního kontaktu s nakaženým člověkem, při kterém mohl proběhnout přenos Covid-19, je 3-5 dnů.

KDO SI MŮŽE NECHAT ANTIGENNÍ TEST PROVÉST?   kdokoliv kdo má o testování zájem, testování je nepovinné a zcela dobrovolné, podmínkou je platné zdravotní pojištění žadatele

JE NĚKDO Z TESTOVÁNÍ ZCELA VYLOUČEN A NEMŮŽE SE JEJ ÚČASTNIT?  ANO, všichni tito lidé:
1. ten, kdo má onemocnění Covid-19 potvrzené a aktuálně jej prodělává;
2. ten, kdo onemocnění Covid-19 již prodělal, byl z tohoto důvodu v domácí izolaci/karanténě a od diagnostiky (pozitivního testu) zatím neuplynulo alespoň 90 dnů (pozn.: tento bod se netýká lidí, kteří neměli příznaky onemocnění a byli jen v preventivní karanténě, protože byli v možném kontaktu s pozitivní osobou, ale covid-19 jim přímo diagnostikován a prokázán nebyl)
3. ten, kdo v posledních 5 a méně dnech již prodělal antigenní (tzv. POC) nebo RT-PCR test s negativním výsledkem

Názorná informační videa MZČR k preventivnímu antigennímu testování veřejnosti vč. interpretace výsledků a žádoucího chování lze shlédnout na YouTube kanálu.

JE MOŽNÉ TEST ABSOLVOVAT OPAKOVANĚ?  ano, nejdříve ale až 6. den po provedení předchozího odběru a negativního testu

KOLIK TEST STOJÍ?  testování je pro zájemce zcela bezplatné, zdravotnickému zařízení jej až následně proplácí zdravotní pojišťovny, proto je potřeba správně uvést a na místě zkontrolovat údaje přihlášeného - číslo pojištěnce a příslušnost ke zdravotní pojišťovně

ZÁSADNÍ A DŮLEŽITÁ PODMÍNKA K PROVEDENÍ TESTU?  provést rezervaci vyhovujícího a volného termínu na https://charitazabreh.reenio.cz , poskytnout o sobě odběrnému místu dopředu všechny povinné a potřebné údaje (se všemi údaji je zacházeno v souladu s ochranou osobních dat a jsou použita pouze pro účely evidence testu)

KDE ODBĚRY A TESTY PROBÍHAJÍ?  na sále v přízemí Katolického domu, Sušilova 1285/38, 789 01 Zábřeh; vstup je zboku objektu vchodem přes parkoviště; rezervovaní klienti počkají u dveří až na vyzvání ke vstupu; následně projdou vymezeným koridorem a ihned po provedení odběru odcházejí výchozím pruhem pryč, na parkoviště před Katolický dům a následně domů.

KDY ODBĚRY A TESTY PROBÍHAJÍ?
  pro každého zájemce v jiný časový termín, který si dopředu z vypsaných a volných vybere a řádně zarezervuje na https://charitazabreh.reenio.cz ; na test se prosím dostavte zhruba 5 minut před vybraným termínem

PROVEDENÍ TESTU BEZ PŘEDCHOZÍ ÚSPĚŠNÉ REZERVACE OPRAVDU NENÍ MOŽNÉ,
V TAKOVÉM PŘÍPADĚ NA ODBĚRNÉ MÍSTO PROSÍM ANI NECHOĎTE!

CO KDYŽ MI PO PROVEDENÍ REZERVACE PŮVODNĚ ZVOLENÝ TERMÍN PŘESTANE VYHOVOVAT?  stornujte jej co nejdříve se o změně dozvíte přes odkaz, který máte v emailu potvrzujícím rezervaci úplně dole; teprve po provedení storna založte nový termín. Nenechte termín zbytečně uplynout, na uvolněné místo můžeme pozvat někoho dalšího.

JAKÁ JE KAPACITA TESTOVÁNÍ?  na každý zveřejněný termín se může hlásit až 6 zájemců (samozřejmě každý zvlášť a sám za sebe), počet již přihlášených, rezervovaných a zbývajících volných míst signalizuje počítadlo v rezervačním systému - např. 2/6 znamená, že 2 místa jsou již obsazena a 4 ještě volná k dispozici.

KDO ODBĚR A TEST PROVÁDÍ?  odběr vzorku provádí zkušená odběrová zdravotní sestra, která má za sebou stovky podobných výkonů v rámci testování zaměstnanců Charity Zábřeh

AOCzabreh

CO S SEBOU VZÍT NA ODBĚROVÉ MÍSTO?  vytištěný registrační formulář, který vám dorazil po řádném provedení rezervace na zadaný email (pokud nepřišel zkontrolujte spamový koš), ze kterého bude čtečkou přečten QR kód rezervace + průkaz zdravotní pojišťovny

JAK TEST PROBÍHÁ?  test probíhá výtěrem štětičkou z nosohltanu, nejde o nijak zvlášť nepříjemnou proceduru; ti, kdo jej absolvovali přirovnávají pocit např. jako k vdechnutí vody nosem při návštěvě koupaliště

JAK DLOUHO TEST TRVÁ?

provedení testu trvá zhruba minutu, hned poté testovaný odchází a na výsledek nečeká, ten za ním posíláme elektronicky na email

JAKOU SADU K PROVEDENÍ TESTU POUŽÍVÁME?  testy provádíme německým výrobkem ABBOTT PANBIO™ COVID-19 Ag Rapid Test Device se senzitivitou - citlivostí 93,3% a specificitou dosahující 99,4%. Senzitivita - udává pravděpodobnost, že nakažený bude tímto testem správně diagnostikován jako nakažený, tedy jak velký podíl z celkového počtu nakažených test odhalí. Specificita - je naopak pravděpodobnost, že test u lidí bez nákazy opravdu ukáže, že jsou zdraví - jiank řešeno, kolik pravdivě negativních výsledků vyjde ze všech reálně zdravých lidí.

JAK SE DOZVÍM VÝSLEDEK TESTU?  výsledek testu bude do 30 minut od provedení odběru automaticky odeslán na email zadaný při registraci (proto si zkontrolujte jeho správnost i spamový koš). V případě, že bude negativní, můžete si jej vytisknout a použít pro vstup návštěvy do pobytového zařízení, domova pro seniory.

CO MÁM DĚLAT, KDYŽ JSEM NEGATIVNÍ / POZITIVNÍ?  vše je vysvětleno v emailu, který od nás po provedení testu dostanete, případně si k tomuto účelu můžete pročíst letáčky Ministerstva zdravotnictví ČR - antigenní test mi vyšel jako NEGATIVNÍ  x POZITIVNÍ

Pokud k nám máte dotazy, nebo nejasnost, něco nefunguje, ... kontaktujte nás prosím na emailu: covidtest@charitazabreh.cz. Předejdete tak případným problémům. DĚKUJEME!

DĚKUJEME společnosti GARVIS Solutions s.r.o. za zvýhodněné poskytnutí českého rezervačního systému REENIO. reenio-logo-orangePřestože odběrová místa používají spíše jiná řešení, vybrali jsme si jej, protože poskytuje opravdu robustní a na míru potřeb přizpůsobitelné řešení. Práce s ním je jednoduchá, funguje spolehlivě, rychle a přehledně provede zákazníky rezervací. Umožňuje nám věnovat se tomu, co je v naší práci důležité a proto jej s klidným svědomím můžeme doporučit i Vám.