oceneni2

PEČUJÍCÍ ROKU 2024 pro oblast ORP Zábřeh a Mohelnice

Akci realizujeme v rámci projektu "Centrum pro podporu pečujících osob Zábřeh“, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_014/0000512 podpořeného v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus z Evropského sociálního fondu. Ocenění proběhne v rámci odpoledního bloku konference „ZVLÁDÁME TO, JAK SE DÁ“, aneb KDYŽ RODINA DOMA PEČUJE O ČLOVĚKA S DEMENCÍ – MOŽNOSTI POMOCI A PODPORY, kterou pořádáme ve středu 15.5.2024 v sále Základní umělecké školy v Zábřeze.

Chceme tímto krokem vůbec poprvé v našem regionu ocenit a podpořit neformálně pečující osoby. Pečující obětují svůj čas a energii péči o své blízké, jejich práce je však mnohdy nedoceněna a často je pro druhé i neviditelná, může dokonce působit nedorozumění či napětí ve vztazích. Naše iniciativa si klade za cíl zviditelnit jejich práci, podpořit je, poskytnout jim uznání, které si zaslouží. Ocenění v podobě věcného daru sice předáme jen 3 vybraným lidem, tímto krokem ale chceme poděkovat úplně všem, kdo se starají, za dlouhodobě nesmírně namáhavou a vyčerpávající péči, kterou každodenně věnují svým blízkým.

PODMÍNKY A PRAVIDLA OCENĚNÍ:

• Nejedná se o ocenění profesionálního pečovatele, ale tvz. neformálního, laického pečujícího.
  • Nominovat pečující osobu může kdokoli (rodinní příslušníci, přátelé, pracovníci ÚP, MěÚ, OÚ, kolegové, organizace a další). Podmínkou nominace je výkon péče na území obcí spadajících pod ORP Zábřeh a ORP Mohelnice.
  • Ocenění bude uděleno ve dvou kategoriích:
    1.    péče o seniora staršího 65 let
    2.    péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného do 65 let
  • I když i samotná nominace může být pro pečující osobu určitým oceněním a známkou toho, že její okolí vnímá, jak náročnou a potřebnou činnost dělá, vybere následně odborná hodnotící komise z každé kategorie jednu pečující osobu, která bude oceněna na výše zmíněné konferenci. Účastníci konference následně vyberou ještě jednu pečující osobu, kterou na konferenci oceníme tzv. Cenou veřejnosti.
  • Nominovat pečující osoby je možné až do 15. 4. 2024 online na tomto odkazu: https://1url.cz/7uXw4
  • Ocenění bude předáno v rámci konference konané v koncertním sále ZUŠ Zábřeh, Školská 349/9, ve středu 15. května 2024 v čase od 13:45 do 14:45 hodin (viz samostatné info na této stránce).

Záštitu na pořádání akce 1. regionálního ocenění PEČUJÍCÍ ROKU 2024 poskytl starosta města Zábřeh RNDr. Mgr. František JOHN, Ph.D. a současně i starosta města Mohelnice Ing. Pavel Kuba.  Jsme poctěni a moc děkujeme!

Kontaktní osoba pro Vaše dotazy: Zdeňka Hrubá, DiS., tel. 734 435 080, email: socialni.sluzby@charitazabreh.cz

Můžete nám pomoci s propagací?oceneniplakat
přikládáme letáček ve formátu pdf ke sdílení

konferencebanner

KONFERENCE na téma podpůrných aktivit pro PEČUJÍCÍ OSOBY na Zábřežsku a Mohelnicku

Charita Zábřeh v rámci projektu „Centrum pro podporu pečujících osob Zábřeh“, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_014/0000512 podpořeného v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus z Evropského sociálního fondu, pořádá konferenci zaměřenou na péči o blízkou osobu s demencí v domácím prostředí. Dopolední program konference "Zvládáme to jak se dá" bude odborný a představí možnosti pomoci a podpory pro rodiny pečující o blízkého doma.

• KDY: středa 15. 5. 2024, v čase od 9:00 -  14:45 hodin
  • KDE: v koncertním sále Základní umělecké školy Zábřeh, Školská 349/9, Zábřeh (za poskytnutí zázemí MOC DĚKUJEME!)
  • ÚČASTNICKÝ POPLATEK: konference je přístupná bezplatně, vstup zdarma
  • VSTUP: v sále je omezený počet míst, je tedy NUTNÁ PŘEDCHOZÍ REGISTRACE ZDE: https://1url.cz/Buv3v

PROGRAM KONFERENCE:

• 9:00 - 9:10 hod.  Úvodní slovo
  • 9:10 - 9:30 hod.  Rozhovor s pečující osobou
  • 9:30 - 10:00 hod.  Age Centrum Olomouc - MUDr. Dagmar Malotová, MBA: Představení komplexních služeb centra pro prevenci vzniku chorob spojených se stářím, jejich léčbu a zmírňování příznaků se zaměřením na problematiku demence.
  • 10:00 - 10:45 hod.  Validace podle Naomi Feilové - Mgr. Renáta Nentvichová Novotná, DiS.: Představení a praktická ukázka metody komunikace s velmi starými, dezorientovanými osobami. Klade si za cíl vcítit se do jejich prožívání, akceptovat je, plně je respektovat a vyjadřovat jim úctu.
  • 10:45 - 11:00 hod.  Přestávka
  • 11:00 - 11:45 hod.  Úprava domácího prostředí - Anežka Příhodová, MSc.: Konkrétní příklady jak na to, čemu se vyhnout a jak postupovat. Vhodně upravené domácí prostředí může být člověku s demencí dobrou oporou, může podpořit jeho stávající schopnosti, zajistit jeho bezpečí a ulehčit jeho pečujícím.
  • 11:45 - 12:30 hod.  Dementia friendly společnost v České republice - Bc. Veronika Frühbauer:  Výstupy pilotního projektu a výhled do budoucna dementia friendly společnosti - zdravá komunita se silnými vazbami mezi lidmi vytváří silný potenciál pro podporu rodin, do jejichž života zasáhla demence.
  • 12:30 - 13:00 hod.  Sociální služby dostupné v našem regionu - Charita Zábřeh, DZR Jedlí, PONTIS:  Představení místních služeb, zaměřených na péči o osoby s demencí.
  • 13:00 - 13:45 hod.  Obědová přestávka
  • 13:45 - 14:45 hod.  Ocenění Pečující osoby roku 2024: viz samostatné info na této stránce

Kontaktní osoba pro Vaše dotazy: Ing. Eva Daňková, tel. 605 403 832, email: projekty@charitazabreh.cz

Můžete nám pomoci s propagací?konferenceplakat