Odlehčovací služba

Adresa

Farní 1, Zábřeh 78901

Provozní doba

Služba je poskytována nepřetržitě – 7 dní v týdnu, 24 hod denně.

Oblast působnosti

oblast Zábřežska, Mohelnicka, Úsovska a Štítecka

Na koho se můžete obrátit

Mgr. Ludmila Ryšavá

Tel.: 588 881 790 E-mail: _.py.Zj_7lxkQOQ938Es-Zp7XkrrO1p

Pro koho je služba určena

Senioři

Lidé se zdravotním postižením

Rodina, děti, mládež

Hospicová péče, umírající

Kontaktní údaje

Odlehčovací služba

Typ služby
Odlehčovací služby

Poskytovatel

Kraj
Olomoucký kraj

Úhrada
povinná

Způsob poskytování
terénní

Vedoucí služby
Mgr. Ludmila Ryšavá

Registrační číslo služby

Poslání a cíle

Posláním střediska je zastoupit pečující osobu v péči o svého blízkého a poskytnout jí tak čas k odpočinku, k zaměstnání nebo k vyřízení potřebných osobních záležitostí a umožnit tak lidem, kteří mají sníženou schopnost sebeobsluhy setrvat co nejdéle v rodinném prostředí.  Služba je poskytována v domácím prostředí, je tedy službou terénní. Současně poskytujeme klientům základní sociální poradenství.

Zásady

Zásady poskytované služby

1. Úcta a respekt k člověku jako jedinečné bytosti - Vážíme si každého člověka a uznáváme jeho jedinečnost a lidskou důstojnost. Respektujeme jeho svobodné rozhodnutí. Maximálně se snažíme chránit jeho soukromí. Při svém jednání vycházíme ze základních křesťanských hodnot, které jsou uvedeny v Kodexu Charity České republiky. S obsahem Kodexu CHČR jsou všichni pracovníci seznámeni a při své práci se jim řídí.
  2. Partnerství - Při poskytování služby aktivně s uživateli komunikujeme a bereme vážně jejich názor. Snažíme se o úzkou spolupráci tak, aby se uživatelé a jejich rodiny aktivně podíleli na průběhu poskytované péče.
  3. Spolehlivost - Službu poskytují vzdělaní a zaškolení pracovníci; služba je poskytována včas, na základě smluvně sjednané péče.
  4. Otevřenost - Nabídka služeb je zveřejněna v  informačních materiálech (výroční zpráva, propagační letáky, webové stránky,…). Ke všem svým partnerům, zadavatelům, uživatelům a veřejnosti přistupujeme otevřeně a pracujeme v souladu s platnými legislativními předpisy a normami. Na našem středisku umožňujeme stáže praktikantům i práci dobrovolníků.

Zákon dále ukládá pracovat podle těchto zásad: Pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb, působit na uživatele aktivně, motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace a musí posilovat sociální začleňování uživatelů.

Cílové skupiny

senioři, osoby s tělesným postižením, osoby s mentálním postižením, osoby s chronickým onemocněním, osoby s chronickým duševním onemocněním

Činnosti

pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,, poskytnutí ubytování v případě pobytové služby, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

Fakultativní služby

• Přeprava klienta (dle vnitřního ceníku)
  • Přeprava doprovodné osoby
  • Pedikúra

Další informace

Hlavní cíl služby - podpora klienta žít co nejdéle v rodinném prostředí tím, že umožníme odlehčení a odpočinek osobám, které o svého blízkého pečují.

Nepříznivá životní sociální situace - rozumíme tím takovou situaci, kdy osoba z důvodu věku, nepříznivého zdravotního stavu nebo z jiných závažných důvodů má sníženou soběstačnost a ve svém okolí nemá osobu, která je schopna mu zajistit potřebnou péči a podporu.

Cílová skupina uživatelů

- osoby s chronickým duševním onemocněním -  osoby trpící jakoukoli formou demence

- osoby s chronickým onemocněním - jedná se o osoby, které trpí vrozeným nebo získaným dlouhodobým či vleklým onemocněním jako jsou např. srdeční choroby, cévní příhoda, degenerativní, zánětlivá, nádorová onemocnění, onemocnění dýchacích cest, diabetes apod.

- osoby s mentálním postižením

- osoby s tělesným postižením

- senioři – kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci

Věková kategorie klientů

• mladší děti (7 – 10 let)
  • starší děti (11 - 15 let)
  • dorost (16 – 18 let)
  • mladí dospělí (19 – 26 let)
  • dospělí (27 – 64 let)
  • mladší senioři (65 – 80 let)
  • starší senioři (nad 80 let)

Kapacita služby - denní kapacita služby je 12 uživatelů ve všední dny a 2 uživatelé o víkendech a svátcích. Pracovníci služby mohou poskytnout 140 hodin základních činností za týden včetně víkendů. Okamžitá kapacita služby je maximálně 7 uživatelů v rozmezí od 6:00 do 22:00 ve všední dny; 2 uživatelé v rozmezí od 6:00 do 20:00 o víkendech a svátcích; 1 uživatel v době od 22:00 do 6:00.